top of page

НАЈПОЗНАТИ (платени) СОФТВЕРИ ЗА ОБРАБОТКА НА ВИДЕА


видео, видео маркетинг, видео продукција, бизнис видео, бизнис видеа, промотивно видео, корпоративно видео, фотограф, фотограф за настани, video, video produkcija, video produkcija skopje, video produkcija makedonija, promotivno video, korporativno video, fotograf, fotograf za nastani, fotograf za nastani skopje, video production, business video, business videos, promotional video, promo video, coporate video, video production skopje, video production macedonia, photographer, event photographer skopje

Живееме во време во кое секој од нас има фото и видео камера во својот џеб. Паметните телефони стануваат сѐ понапредни не само во нивниот изглед, туку и во камерите кои се инсталирани во нив. Следствено, секој од нас има силна алатка во џебот која секојдневно се користи, како за сликање/снимање на најблиските, така и за правење на полупрофесионални слики и видеа.


Доколку сте дел од оние корисници на паметни телефони кои сакаат да експериментираат со снимање и обработка на видеа, овој блог е дефенитивно за вас. Се разбира, овој блог не се однесува само на оние кои сакаат да снимаат со своите телефони, туку и на оние кои тоа го прават со засебни полупрофесионални и професионални дигитални камери.


Во овој и следниот блог ќе пишуваме за четири најпознати софтвери (програми) кои можете да ги користите за обработка на вашите видеа. Имаме добра и лоша вест. Добрата вест е дека два од овие четири софтвери се бесплатни, а за другите два треба да платите доколку сакате да ги користите.ADOBE PREMIERE PRO


Компанијата Adobe е позната по тоа што нуди креативни софтвери кои се користат за различни намени: анимација, обработка на фотографии, форматирање на документи и книги, креирање на графика, и сл. Едно од многуте софтверски решенија кое Adobe ги нуди се нарекува Premiere Pro и е софтвер за обработка на видеа.


Premiere Pro е можеби најпознатиот и најкористениот софтвер за обработка на видеа затоа што нуди голем број можности, има интерфејс на кој корисниците можат релативно лесно да се снајдат, и за разлика од некои други софтвери, овој е достапен за двата најпознати оперативни системи: Windows и macOS.


Иако Premiere Pro ги има сите карактеристики на професионален софтвер за обработка на видеа, истиот може да се користи и од креативни поединци (или сопственици на бизнис кои сакаат да го подобрат својот видео маркетинг) кои се спремни да одвојат неколку часа и да ги научат основите на обработка на видеа.


Овој софтвер ви ги нуди сите можности кои ќе ви затребаат кога станува збор за обработка и монтирање видеа: сечење и монтирање на неколку клипови во едно, обработка на боите и светлоста во видеата, додавање слики, текст и графика, вметнување транзиции помеѓу клиповите, итн.


Во сето ова треба да имате една важна информација на ум, а тоа е дека Premiere Pro е софтвер кој се плаќа. За разлика од останатите софтвери за кои пишуваме во овој блог, Premiere Pro е единствениот кој не можете да го купите, туку за негово користење треба да плаќате месечна претплата од 19$. Позитивни страни Premere Pro:

+ Високо професионален софтвер

+ Ви нуди се што би можело да ви треба за обработка на видеа

+ На интернет има голем број корисници кои преку видеа ви објаснуваат

како да го користите софтверот

+ Има повеќе опции за обработка на видео и аудио во споредба со други

софтвери Негативни страни на Premiere Pro:

- Во споредба со некои други софтвери не е толку едноставен за

користење

- Не можете да го купите, туку постојано треба да сте на претплатаFINAL CUT PRO


Ако сте љубител на компјутерски програми кои се едноставни и лесни за разбирање, Final Cut Pro e софтверот кој сигурно ќе ви се допадне. Како и поголемиот дел од програмите кои се користат исклучиво на macOS, и Final Cut има минималистички интерфејс (изглед) за кој ќе ви биде потребно релативно кратко време да го разберете и користите. Инаку да, една од главните причини поради кои Final Cut Pro е софтвер кој не е за сите е затоа што истиот е креиран само за macOS системот. Што значи дека ако немате iMac, MacBook или Mac mini уред - нема да можете да ја користите оваа програма.


Но, за сите корисници на macOS уредите кои сакаат да научат да обработуваат видеа, Final Cut Pro e супер опција која ние како видео продукција искрено би ви ја препорачале. Со години го користиме исклучиво овој софтвер затоа што истовремено е едноставен за користење, но и професионален.


Како и Premiere Pro, така и Final Cut Pro е дигитална алатка која треба да ја платите доколку сакате да ја користите. Предноста на Final Cut Pro е во тоа што плаќањето се врши само еднаш, и потоа софтверот е ваш, а со него ви следуваат и сите идни апдејти. Моментално, цената изнесува 299$.Позитивни страни Final Cut Pro:

+ Високо професионален софтвер

+ Лесен за користење

+ Минималистички изглед

+ Apple ви нуди опција за тест период од 90 дена пред да се одлучите

дали да го купите софтверот

+ Голема онлајн поддршка преку YouTube видеа за негово користење

+ Го плаќате еднаш и засекогаш е ваш

+ Препорачан од страна на ЛинкАкрос Видео Продукција :) Негативни страни на Final Cut Pro:

- Можат да го користат само оние кои имаат macOS уреди

- Не е ефтин во споредба со некои други софтвери за обработка на видеа

- Доколку имате уред со macOS, заедно со оперативниот систем

добивате и iMovie - бесплатен софтвер за основна обработка на видеа кој

може да е доволен за вашите потреби и доволно добра причина да не

потрошите 299$ за купување на Final Cut Pro


тагови


24 views

Comments


bottom of page